Goed fout!

door: Astrid Maria Boshuisen, www.mijngelukmaakikzelfwel.nl.

“Als er iets mis kan gaan, gaat het mis”
Meer plezier in je leven dankzij de Wet van Bedrog

Als je zo ongeveer eist dat alles perfect loopt, verlies je de Wet van Bedrog uit het oog. Die luidt: ‘als iets mis kan gaan, gaat het mis.’ Ruimte maken voor de broodnodige foutmarge is een goede manier om meer plezier te halen uit je leven.

In het dagelijkse leven zijn we er erg goed in om hardnekkig te doen alsof het de normale gang van zaken is, of liever gezegd zóu zijn, als alles op rolletjes loopt. Het resultaat dat we proberen te behalen – of dat nu is in werk, relaties, liefde of zelfontplooiing – is vaak de volle 100%, of tenminste 90%. Het humeur dat we eraan overhouden als die ideale gang van zaken geen realiteit wordt, is ernaar. Kijk eens eerlijk naar jezelf en beantwoord deze vraag: hoe reageer je op missers, blunders en tegenslag? Waarschijnlijk niet al te tolerant. Toch zijn dat stuk voor stuk simpelweg uitingen van de zogenaamde Wet van Bedrog: ‘Als iets mis kan gaan, gaat het mis.’ (Dacht je dat dat de Wet van Murphy was, kijk dan eens op www.nl.wikipedia.org). Hoe die wet aan haar naam komt, is een vraag die hier niet beantwoord gaat worden. Maar die wet had net zo goed ‘Wet van Zelfbedrog’ kunnen heten. Want fouten, missers en onvolkomenheden incalculeren? Bijna niemand die het doet.

Kan er nog een speld tussen?
Kijk bijvoorbeeld eens hoe je je dag plant. Laat je ruimte voor onverwachte tegenslag of dingen die nét niet uitkomen? Of is elk uur je agenda genadeloos ingedeeld, zodat die spreekwoordelijke speld er nooit ofte nimmer tussen kan? Zo’n aanpak leidt geheid tot frustraties.
Je kunt het ook anders doen. Calculeer vantevoren in dat missers wetmatigheden zijn, en je verkleint een forse bron van stress en ongenoegen. Zorg voor lucht in je agenda, in je hoofd en overal. Zet hier en daar een streep in je agenda, eventueel met de gezellige vermelding ‘Wet van Bedrog.’ Heb je na drie maanden een kras bij het parkeren van je nieuwe leaseauto? Je hebt er tegen die tijd heel wat keren een parkeerplaats mee bestormd. En hoe vaker je een handeling uitvoert, des te sterker de statistieken tegen je werken. Dus je bent geen rund – het is gewoon de Wet van Bedrog.

Is het een wetmatigheid, of ben ik een sukkel?
Het is een feit dat we er – vaak onbewust – van uitgaan dat missers betekenen dat er iets niet in de haak is: met de ander, het leven in het algemeen, of met je eigen talenten en vermogens. Dat is realistisch noch haalbaar, laat staan een geluksfactor. Zie het eens anders! Zie jezelf anders! Mensen en imperfectie zijn onverbrekelijk verbonden. Wat ook geldt voor natuur en maatschappij. Sla er de krant op na, kijk naar het journaal, kijk om je heen: we leven met files, ongewenste zwaartekracht, hormonen, watervloeden, zieke schooljuffrouwen, manische bazen, chagrijnige partners en heimelijk onder huis of kantoor wegzakkende funderingen. Maar gaan we handelen naar de feiten omtrent dat zand in de levensmachine? Ho maar. Zonde. Het is namelijk een stuk prettiger om stap voor stap te leren leven naar de navolgende Lijst der Opluchtingen:

De Lijst der Opluchtingen
– Je bent niet gemaakt om perfect te zijn. En was je het wel, dan was niemand blij met je geweest. Perfectie is namelijk vooral erg eng
– Dingen gaan stuk. Ook (en juist) als ze nieuw zijn, door consumentenwebsites worden aangeraden, door je vriendin al twintig jaar probleemvrij worden gebruikt, of een maandsalaris hebben gekost
– Hoe je je best ook doet om efficiënt te leven, de Wet van Bedrog is weleens sterker. Ofwel: regelmatig vraagt iets meer moeite, geld, aandacht en energie dan je dacht
– Organisaties die je per ongeluk deurwaarders sturen, viermaal daags dezelfde stofzuiger proberen te verkopen of ondanks goed betaalgedrag gas en elektra afsluiten, zijn niet uit op het torpederen van je levensgeluk. Ze voldoen gewoon aan de Wet van Bedrog
– Op sommige dagen is je enige aantoonbare prestatie dat je uit je bed bent gekomen. Verder doe je alleen vruchteloze pogingen om onverklaarbare rampen af te wenden. Ook dit is normaal. Morgen beter.

Als het niet tegenzit, zit het mee
Het incalculeren van de Wet van Bedrog heeft nog een prettig kantje. Als het niet tegenzit, zit het voor jouw gevoel veel eerder mee. Voorbeeld. Als elke maand steevast een wiel van je bureaustoel afvalt, zodat jij uiteindelijk de gereedschapskoffer pakt zodra je een kalenderblad afscheurt, valt een maand zonder afvallende stoelwielen in positieve zin op. Goh, die stoel zit nog in elkaar – dát zit mee! Zit je maandelijks gewoonlijk tweehonderd euro over je budget heen? Dan is een tekort van honderd euro een relatieve meevaller. Komt je oppas een keer een kwartier te laat in plaats van het gebruikelijke halfuur, dan kost dat geen kwartier, integendeel: het scheelt vijftien hele minuten. Kortom: maak in geest en agenda ruimte voor missers, blunders en andere onvermijdelijke wetmatigheden. Vandaag nog. Je leven wordt er echt een stuk plezieriger van.

Astrid Maria Boshuisen schreef ‘Mijn geluk maak ik zelf wel, psychosurvivalgids voor vrouwen’, uitgeverij Het Spectrum. Op haar website staat nog veel meer over geluk, succes en zelfontplooiing: www.mijngelukmaakikzelfwel.nl. Tot 25 juni a.s. vind je hier ook een lente-kortingbon voor het boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.