Verhalen uit de praktijk van een coach.
Hallo,
Ik heb inhoudelijk erg uitdagend werk, leuke collega’s, en prima arbeidsvoorwaarden. Maar ik heb een zak van een baas, ik kan het niet anders formuleren. Hij vergalt me zo de lol in mijn werk dat ik eigenlijk iedere dag met tegenzin ga. Hij doet zijn best om me te kleineren, om me onderuit te halen, om me te betrappen op fouten. Hij maakt stomme grappen en ieder voorstel van mijn kant helpt ie om zeep. Ik heb wel eens geprobeerd hier met hem over te praten maar dan zegt ie dat het allemaal door mijn agressieve gedrag komt. Ik wens mij een andere baas maar hoe doe ik dat?
Groetjes, Monique
Hallo Monique,
Je bent vast niet de enige met dit probleem. Zo te lezen ben jij een stevige, assertieve initiatiefrijke vrouw en er zijn nogal wat mannen die daar moeite mee hebben. Maar het kan ook zijn dat het niets met man/vrouw-zijn te maken heeft maar dat jullie op elkaars allergie zitten of dat er sprake is van overdracht. Maar hoe het ook is, deze situatie kost je veel energie en dat is zonde.
Je kunt 2 dingen doen, proberen het te accepteren dat het zo is, het is een zak, en maak je verder niet druk (maar dat is niet gemakkelijk). Of je probeert er wat aan te doen. Dan zijn er in mijn optiek 3 opties:
1. Je gaat een andere baan zoeken
2. Je probeert een betere verstandhouding met hem te krijgen
3. Je werkt je baas eruit.
Optie 1 spreekt voor zich. Daarvan kun jij zelf goed de voor- en nadelen tegen elkaar afzetten.
Optie 2 gaat ervan uit dat je met communicatie en wederzijds begrip een heleboel aan een verstoorde verstandhouding kunt verbeteren. Hier zijn wel wat technieken voor. Lees in dit verband maar eens iets over Kernkwadranten (bijvoorbeeld van Daniel Ofman) en over communicatietechnieken als ‘ikboodschappen’. Ook kun je onderzoeken of er sprake is van overdracht. Een coach kan je daarbij helpen.
Optie 3 is wellicht ook een interessante. Want hoe ligt jou baas in de organisatie? Met behulp van de Triade-systeemtheorie kun je in kaart brengen hoe je baas in de organisatie ligt, of er mogelijkheden zijn om hem eruit te werken en met welke mensen je dan een bondgenootschap moet sluiten. De triadetechniek gaat uit van dat een triade, de verhouding tussen 3 mensen onderling, in evenwicht is als ze óf het allemaal goed met elkaar kunnen vinden óf als er 2 bevriend zijn en de derde hun gezamenlijke ‘vijand’ is. In alle andere gevallen is er geen evenwicht. De triade streeft altijd naar evenwicht dus moet er ergens een vriendschap veranderen in vijandschap of vice versa. Als je zo de organisatie in kaart brengt zie je meteen waar voor jou mogelijkheden liggen.
Oja, en vergeet niet te vertellen dat jij voor zijn functie de meest geschikte kandidaat bent!
Succes!