Een slechte huid in het gezicht is nooit fijn. Je gezicht is het eerste dat andere mensen zien. Behalve eventueel fysiek ongemak, komt vaak ook schaamte om de hoek kijken. Wat kan je doen als je bijvoorbeeld acne, opvallende rode bloedvaten of pigmentvlekken in je gezicht hebt? Huidproblemen voorkomen of oplossen? Dan zijn er verschillende manieren om dat aan te pakken.
Welke problemen met de huid in je gezicht?
De jonge huid heeft snel last van acne onder invloed van hormonen. En toch heeft niet elke jongere acne. We zijn natuurlijk ook allemaal anders. en leefstijl en verzorging hebben ook effect.
Als je ouder wordt kan je ouderdomsvlekken of pigmentvlekken krijgen. Dat zijn plekken met veel pigment, die donker afsteken tegen de rest van je gezicht. Teveel direct zonlicht kan de oorzaak zijn.
Couperose en Rosacea geven roodheid in het gezicht, doordat haarvaatjes dicht onder het huidoppervlak liggen.
Teveel haren in het gezicht. Overbeharing kan een probleem zijn in elke periode van het leven van een vrouw. Soms als je jong bent, maar ook bij het ouder worden. Hormonen spelen hierbij ook een belangrijke rol.
Tips: huidproblemen voorkomen
Het meest wenselijke is natuurlijk altijd om huidproblemen te voorkomen. Dat is beter dan genezen. Wat kan je doen om een gezonde huid te behouden? En kan hoe kan je huidproblemen voorkomen?
Goed eten voor je huid
Let op wat je eet! Goede voeding heeft een belangrijk effect op de conditie van je huid. Welke voedingsmiddelen zijn extra goed voor je huid? We weten in elk geval dat alcohol, suikers en varkensvlees echt slecht zijn voor je huid.
Voeding met Vitamines A, C en E doen veel voor je lichaam en dus ook voor je huid, daarom deze drie toppers in de spotlights:
- Vitamine A: deze vitamine staat in de huidverzorging bekend om zijn goede kwaliteiten voor een betere huid. Zijn werking bij veel huidproblemen, zoals acne, fijne lijntjes en pigmentvlekken is ongeëvenaard. Je vindt het in allerlei crèmes voor je gezicht. Maar voeding werkt nog beter dan wat je op de huid smeert. Het zit bijvoorbeeld in wortelen, pompoen, eieren, spinazie, rode bieten, rode peper, paprika, mango, boerenkool, peren, gedroogde abrikoos, tomaat en papaya.
- Vitamine C: deze vitamine helpt je bij de productie van collageen. Het is een belangrijke vitamine om de huid jong te houden. Ook is het een krachtige anti-oxidant en ondersteunt het de opname van ijzer. Voldoende vitamine C zorgt voor een sterk lichaam en een sterke huid. Het zit in fruit, groente en aardappelen. De kampioenen zijn citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien.
- Vitamine E: deze vitamine werkt als een goede anti-oxidant en beschermt ons daardoor tegen vrije radicalen. Je beschermd daarmee cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Tegelijk zorgt het ervoor dat de huid minder snel verbrandt en beperkt het de schade van UV-straling. In voeding komt het veel voor in tarwekiemolie, donkere chocolade (70+), groene thee, vette vis, bonen, eieren, spinazie, noten en zaden.
- Probiotica: Het bevat goede melkzuurbacteriën die je darmen gezond houden, de ongezonde suikers in je darmen omzetten in een gezonder melkzuur. Probiotica zit o.a. in kombucha, zuurkool, augurken, maar ook kefir en Griekse yoghurt bevatten probiotica.
Goed slapen voor je huid
Goed slapen is ook helend voor de huid. Tijdens een goede nachtrust kan je huid herstellen. Let er dan ook op dat je op een schoon kussensloop slaapt. Heb je een gevoelige huid? Kies dan elke nacht voor een schoon sloop. En was deze vervolgens met een PH neutraal wasmiddel. Slapen op een zijden kussensloop kan ook helpen om een probleemhuid te voorkomen. Het is zacht en heeft een antibacteriële werking.
Natuurlijke gezichtsverzorging en weinig make-up
Ook is het gebruik van natuurlijke gezichtsverzorging een belangrijke voorwaarde voor een gezonde huid. Misschien heb je een quickfix met speciale crèmes tegen rimpels en vlekken, maar niets is beter dan natuurlijke producten. Dan kan je huid zelf herstellen. Want ja, je huid heeft een groot zelfherstellend vermogen. En wist je dat dode zee water pigmentvlekken kan verminderen? Je kan je misschien ook voorstellen dat het gebruik van make-up niet echt goed is voor de conditie van je huid. Dus wees daar ook zuinig mee. En als je het gebruikt, maak je huid dan elke dag goed schoon!
Huidproblemen voorkomen: Je huid beschermen tegen fel zonlicht
Direct zonlicht op de huid kan schadelijk zijn. Het hangt ervan af hoe sterk het zonlicht is. Aan de andere kant is een natuurlijk gebruinde huid de beste bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon. Dus let op wanneer je in de zon gaat. En laat je huid wel bruinen op een verantwoorde manier. Zorg er in elk geval voor dat je nooit verbrandt. Weer je alle zonlicht op je huid? Dan moet je Vitamine D supplementen gebruiken. Want ja, zonlicht is dus ook goed voor ons. Ontwikkel dus een gezonde relatie met de zon.
Zijn er al problemen? Dan is laseren een oplossing!
We weten allemaal dat als je eenmaal huidproblemen hebt, je vaak in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Je wil het bedekken met make-up. Maar juist die make-up is even beter van niet. Heb je echt grote huidproblemen en al van alles geprobeerd? Dan kunnen laserbehandelingen uitkomst bieden.
LEES OOK: Slaaptekort en slecht slapen? Dit kan je doen!
Licht- laserbehandelingen
Je kan door middel van licht- laserbehandelingen tal van huidproblemen snel en effectief behandelen. Denk aan pigmentvlekken, roodheid, couperose, acne, beenvaatjes en haargroei. Licht- laserbehandeling klinkt misschien spannend maar dat is het zeker niet. Door het specifieke licht behandel je specifiek het probleem en blijft de huid intact. De behandelingen zijn snel, gemakkelijk en zeker niet ingrijpend.