Op de School van Vrede in Almere kijken ze verder dan alleen het leren rekenen en schrijven. De kinderen leren hun menselijke kwaliteiten te ontplooien. Alle lessen zijn gerelateerd aan belangrijke waarden, waar kinderen ook in de rest van hun leven iets aan hebben. Zo wordt rekenonderwijs een manier waarop kinderen rechtvaardigheid ontwikkelen. En in het taalonderwijs besteden zij aandacht aan inclusief en geweldloos communiceren. De School van Vrede opende haar deuren in 2022. Ouders en kinderen zijn enthousiast.
Bekijk deze video voor een impressie van de School van Vrede:
Het uitgangspunt van de School van Vrede
Het uitgangspunt op de School van Vrede is om universele menselijke waarden niet enkel in aparte lessen te behandelen, maar om deze te verweven met de dagelijkse onderwijsvakken en in de cultuur op de school. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld in de rekenles hoe zij appels eerlijk onder elkaar kunnen verdelen. Met taalonderwijs kunnen zij leren om begrip te hebben voor elkaars verschillende standpunten. Kinderen worden zich bewust van wat ze met woorden kunnen bereiken. Dat is een manier van onderwijs, die de kinderen klaarstoomt voor het echte leven. Zij leren ook samenwerken en door kringgesprekken oefenen zij in luisteren en geduld hebben.
Drie doelen van de School van Vrede
De School van Vrede heeft drie doelen waarin vrede de hoofdrol speelt. Vrede is niet alleen een tegenstelling van oorlog of conflict in de wereld om je heen. Op deze school leren kinderen drie niveaus van vrede. Om te beginnen vrede in jezelf. Vrede begint met een gevoel van zelfrespect. Kinderen leren over zichzelf, waardoor zij kunnen opgroeien tot innerlijk bewuste mensen. Daarna is vrede met een ander ook makkelijker te realiseren. De kinderen leren niet teveel te oordelen, maar eerder begrip voor elkaar te hebben. En ten slotte is het derde niveau van vrede die voor de wereld om je heen. Dat heeft betrekking op de hele wereld, de natuur en alles wat leeft. In plaats van wachten tot er vrede is, leren kinderen op welke manier zij daar zelf mee kunnen beginnen. En welke invloed zij daar zelf op uit kunnen oefenen.
Wie vreedzaam en respectvol leert samenwerken geniet een enorme voorsprong in het leven van morgen. Op onze school heeft iedereen een rol van betekenis. We werken samen aan gemeenschappelijke schoolbrede projecten. Zo beleven we – dag in dag uit – onze school als leergemeenschap. De projecten geven ons een grote algemene ontwikkeling en leren ons meer over de wereld en de verschillende culturen van de mensheid.
Ludieke actie om aandacht te vragen voor het lerarentekort 24 april 2024: Baby-banenmarkt
Om op een speelse wijze aandacht te vragen voor het landelijke lerarentekort, organiseert de School van Vrede een innovatieve baby-banenmarkt op 24 april 2024. Met deze actie worden baby’s, peuters en kinderen uitgenodigd om te ‘solliciteren’ voor de functie van toekomstige leraar. Het is een manier om het bewustzijn rond het lerarentekort te vergroten. De dag zal gevuld zijn met een rondleiding, fruitproeverij, baby-ontspanningsactiviteiten, Q&A met huidige leerkrachten en medewerkers, en speelse sollicitatiegesprekken, onder begeleiding van de leerlingen.
‘Als we naar de huidige aanpak van het lerarentekort kijken, dan mist er in onze ogen een lange-termijnvisie. Eén waar wordt gekeken hoe ook de jeugd geïnspireerd kan worden om leraar te worden’, duidt Alaeddine Touhami, directeur van de School van Vrede. ‘Met deze baby-onderwijsbanenmarkt willen we die oproep voor een duurzame oplossing kracht bijzetten.’
Het is een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met deze bijzondere school!
Datum & Tijd: 24 april 2024, 16.30 – 18.00 uur
Locatie: Pieter van Damstraat 36, Almere (School van Vrede)
Speciale Voorzieningen: verschoontafel en kindervoeding zijn aanwezig om deze middag perfect te maken voor onze jongste helden.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website.
Wil je meer weten over de School van Vrede? Bekijk dan deze video of ga naar de website van de School van Vrede.