Bijbaantje vanaf 13 jaar: wel eens gedacht aan eieren verkopen?

Bijbaantje vanaf 13 jaar

Bijbaantje

vanaf 13 jaar*

Bijbaantje vanaf 13 jaar? Ja dat kan! Maar nog niet alles is mogelijk voor kinderen van 13 en 14 jaar. Je kan bijvoorbeeld nog niet in een winkel of horecazaak werken. Maar je mag wel klusjes doen. Je mag op een schooldag maximaal 2 uur werken en het mag natuurlijk niet onder schooltijd. Je mag zelfs nog geen krantenwijk hebben op deze leeftijd, maar wel folders bezorgen. En heb je wel eens gehoord van een eierwijk? Je verkoopt dan eieren aan de deur bij jou in de buurt.

Bijbaantje vanaf 13 jaar wat kan wel?

Bijbaantje vanaf 13 jaar? Wat zijn de mogelijkheden? Je kan met 13 of 14 jaar nog niet alle baantjes doen. Dat is ook bij wet vastgelegd. Dus er zit niets anders op dan creatief te zijn en uit te zoeken wat wél kan. Ik geef graag wat voorbeelden:

Folders bezorgen vanaf 13 jaar

Folders bezorgen kan je al doen vanaf 13 jaar. Het verdient ongeveer 2,- tot 5,- euro per uur. Je krijgt een vast bedrag voor het aantal folders dat je verspreidt. En hoe langer je over je wijk doet, hoe minder je per uur verdient. Kranten bezorgen verdient wat meer, maar kan pas vanaf 15 jaar.

Oppassen op kleine kinderen

Je kan ook oppassen op kleine kinderen. Wat je verdient spreek je af met de ouders van het kind. Meestal is dat tussen de 5,- en 10,- euro per uur. Je moet kleine kinderen wel leuk vinden, anders wordt het niks. Maar het kan een erg leuk en gezellig bijbaantje zijn als je goed met kleintjes overweg kan. Als je meerdere adresjes hebt, kan je leuk bijverdienen. Maar er is vaak weinig zekerheid over hoe vaak je op mag passen.

Eieren verkopen in de wijk

Eieren verkopen in je eigen wijk. Heb je daar wel eens van gehoord? Dat kan wel van 5,- tot zelfs 15,- euro per uur opleveren. Tenzij je niets verkoopt. Want bij eieren verkopen heb je geen uurloon. Je verdient je geld per verkochte eierdoos. Dat stimuleert je om als een echte ondernemer aan de slag te gaan. Hoe meer eieren je verkoopt, hoe meer geld je verdient.

Bloemen verkopen

Bloemen verkopen in een bloemenwijk levert ook gemiddeld wel tussen de 5,- en 15,- euro per uur op als je goed je best doet. Het werkt hetzelfde als met de eierverkoop. Hoe meer je verkoopt, hoe meer je verdient.

Helpen op de boerderij

Houd je van het boerenleven en kan je tegen een stootje? Dan is werken op de boerderij misschien iets voor jou. Misschien op eigen erf of bij een buurman. Of je helpt stallen uitmesten bij een paardenliefhebber. Deze klusjes kan je zelf zoeken in de buurt. Meestal krijg je ergens tussen 3,- en 5,- euro per uur voor je werk. Je kan vaste momenten afspreken met de boer.

Werken in de kas

Zijn er veel kassen in de buurt waar jij woont? Dan zijn er in de kas altijd wel klusjes te doen, die jij als 13-of 14- jarige mag opknappen. Je verdient tussen 3,- en 5,- euro per uur gemiddeld. 

Meer over eieren verkopen in je eigen wijk

Eieren verkopen aan de deur

Eieren verkopen aan de deur? Dat verdient meer dan de meeste baantjes voor 13 jarige scholieren. Hoe werkt dat? Je kan door heel Nederland een eierwijk beginnen. De eieren komen rechtstreeks van de boer, waardoor ze veel langer houdbaar zijn voor de jouw klanten in de buurt. En je kan kiezen tussen scharreleieren of biologische eieren. Hoe pak je dat aan?

Je maakt een flyer over je eierwijk en verspreidt die in de wijk waar jij woont. Je laat op de flyer weten hoe mensen hun eieren bij jou kunnen bestellen. Plaats er ook een foto van jezelf bij, zodat ze je kunnen herkennen. Je gaat vervolgens de huizen nog een keer langs om meer bestellingen op te nemen. Daarna bestel je de eieren online bij egg sellent eierwijk en deze kan je per doosje vervolgens met 1 euro winst verkopen aan je buren. Je bouwt een vaste klantenkring op door wekelijks langs te gaan om te bezorgen en nieuwe bestellingen op te nemen.


LEES OOK: Ontbijten met kinderen voor schooltijd

EN Kinderen leren omgaan met geld? Een belangrijk les!


De voordelen van een bijbaantje voor je kind

Je kind leert veel van een bijbaantje. Alleen al de waarde van geld. Zodra je kind doorkrijgt hoeveel je voor een paar euro moet doen, krijgt het een ander gevoel over geld. Je kan het maar één keer uitgeven en dan moet je er weer voor werken. Het is een nieuw perspectief dat heel gezond is voor jonge mensen.

Ook is er het sociale aspect van een bijbaantje. Bij oppassen leren ze met kinderen omgaan, op de boerderij leren ze opdrachten uit te voeren. Ook als het minder leuk is en ze toch door moeten zetten. In een bijbaantje met een bloemenwijk of eierwijk leren ze zelfs vaardigheden, die passen bij een eigen onderneming. En de sociale interactie met de klanten in de wijk is ook heel leuk en leerzaam.  

Tips om je kind te helpen een baantje te vinden en vol te houden

Een baantje vinden en dit ook vol te houden is voor veel kinderen nog best spannend. Een beetje steun van papa en mama kan zeker geen kwaad. Het helpt je kind vertrouwen te krijgen in eigen vaardigheden. Benoem waar je kind goed in is en geef het zelfvertrouwen om een klus op te pakken.

Hoe help ik mijn kind een baantje te vinden?

Het begint met een gesprek met je kind. Wat vind je kind leuk om te doen? Denk mee over de mogelijkheden en zoek samen met je kind uit waar je je aan kan melden. Heb je zelf contacten waarmee je jouw kind aan een baantje kan helpen? Zet die dan in. Wees creatief en zet je eigen netwerk in. Denk mee, zodat je kind het niet helemaal zelf hoeft uit te zoeken. Des te groter is de kans dat ze daadwerkelijk aan de slag gaan.

Hoe help ik mijn kind een baantje vol te houden?

Een baantje vinden is één ding, maar hoe houdt je kind het ook echt vol? Ook als er leuke dingen tussen komen, zoals uitjes, verjaardagen of feestjes. Help je kind om goed te plannen. Zo hoeven ze de leuke dingen niet te missen. Spring bij noodgevallen, zoals ziekte ook zelf een keer in. Maar leg wel de verantwoordelijkheid bij je kind zelf.

Wat vooral heel goed helpt is waardering en complimenten geven. Als je kind merkt dat jij trots bent dat zij hun baantje goed doen, helpt dat een heleboel.

Houd bij jonge kinderen van 13 en 14 jaar een vinger aan de pols. Bespreek hun ervaringen en help ze obstakels te overwinnen. Dat zijn belangrijke lessen voor de rest van hun leven.

En geef niet te snel op. Komt je kind een keer huilend thuis omdat het tegenzat op het werk? Bespreek dat dan en praat ze moed in om door te zetten. Denk ook mee over mogelijke oplossingen, zonder gelijk weg te lopen voor moeilijke situaties. Daar leert je kind veel van.

En gaat het daarna beter? Dan heeft je kind een overwinning op zijn of haar naam staan. Vier dat dan samen! Zo kan een bijbaantje hele mooie nieuwe lessen meegeven aan je kind.

Foto eieren door Monserrat Soldú via Pexels.com, Foto boven door Norma Mortenson via Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.