Nu de zomervakantie voorbij is en de herfst voor de deur staat, brengen je kinderen meer tijd thuis door. In plaats van buiten spelen in de regen, kiezen kinderen makkelijker voor schermtijd op computer of telefoon. Tja, kinderen en internet, een grote aantrekkingskracht. Jij als ouder vraagt je af hoe je die schermtijd in goede banen kunt leiden. Het liefst wil je deze zoveel mogelijk beperken. Want je ziet je kind liever spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Hutten bouwen en door plassen stampen. Of je wilt in elk geval een mooi evenwicht tussen die twee. Uit onderzoek is gebleken dat slechts drie op de tien ouders vindt dat ze voldoende kennis hebben om het mediagebruik van hun kinderen in de hand te houden. Er is dus ruimte voor verbetering.
Google helpt ouders met tips
Mindy Brooks werkt voor Google. Zij heeft veel kennis over de ontwikkeling van kinderen. Zij las vele onderzoeken en komt met handige tips voor ouders. Want hoe zorg je er nu voor dat je kinderen minder tijd achter dat scherm doorbrengen? Brooks is expert op het gebied van kinderen en gezinnen bij Google en ontwerpt technologie die aansluit op de behoeften van gezinnen over de hele wereld, waaronder Family Link op Chromebook. Een tool waarmee jij jouw kinderen veilig het internet op kunt sturen.
Over Chromebook, wat is het?
Een Chromebook is een computer, die compleet in dienst staat van Google. Er zijn verschillende computermerken, die Chromebook produceren, zoals Asus. Een Chromebook maakt gebruik van alle tools, die Google in de markt heeft gezet. De apparaten zijn meestal niet geschikt voor het installeren van Microsoft Office, maar wel voor alle gratis Google apps. Installeren van een Chromebook is makkelijk: je logt in met je Gmail adres en je Chromebook is klaar voor gebruik. Je maakt gebruik van Google documenten, Gmail en de browser Google Chrome. En in de Google Play Store vind je duizenden apps om het leven leuker en makkelijker te maken. Veel studenten gebruiken een Chromebook, omdat het veel goedkoper is dan andere laptops. En de software voor tekstverwerking, emailen en het bewaren van documenten is helemaal gratis. Ook is er een speciale inlog voor kinderen, zodat je als ouders het internetgebruik van je kids aan regels kunt verbinden. Ideaal voor gezinnen dus!
Kinderen en internet: goede afspraken maken!
Even terug naar de tips van Mindy Brooks, de expert van Google. In Nederland besteden jonge kinderen meer tijd aan media dan de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Als ouder wil je ook dat de kinderen buiten spelen, nieuwe hobby’s ontdekken of gewoon als gezin samen zijn. Brooks stelt voor om als ouders hierover goede afspraken te maken met de kinderen over schermtijd: ‘Op die manier hebben jij en je kind van tevoren gecommuniceerd over de grenzen en verwachtingen’, aldus Brooks. ‘Maak bijvoorbeeld duidelijk afspraken wanneer telefoons moeten worden uitgezet of opgeborgen, of wat voor activiteiten voorrang krijgen op schermgebruik. Je kunt dan altijd teruggrijpen op deze afspraken en een schermalternatief aanbieden. Zo kun je er samen voor zorgen dat de schermtijd niet te hoog oploopt.’ Het is belangrijk om je zelf ook aan deze regels te houden in je vrije tijd. Want ook ouders hebben vaak teveel schermtijd op een dag.
LEES OOK: Met bezieling opvoeden: over bewust belonen
Family Link app gebruiken voor kinderen en internet
Kinderen en internet, dat maakt veel ouders soms ongerust. Hoe leid je dat in goede banen? Je kunt jouw kinderen helpen een goede balans te vinden door Family Link te gebruiken op een Chromebook of een Android-toestel. Met deze app kun je de schermtijd beheren of tijdslimieten instellen. Ook kun je de inhoud beperken waar jouw kinderen toegang toe hebben. Je stuurt daarmee je kinderen en houdt ongepaste inhoud bij ze weg. En is het tijd om buiten te spelen? Dan kun je met Family Link een apparaat op afstand vergrendelen. Hoe cool is dat. Leg wel altijd eerst goed de basisregels vast, zodat je kind weet wanneer de schermtijd voorbij is. Anders kan het frustrerend werken.
LEES OOK: Kinderen en een mobiele telefoon, wanneer begin je daaraan?
EN Kinderen leren omgaan met geld? Een belangrijke les!
Controle over de inhoud, ook voor pubers
Uit eerder onderzoek van Google en Ipsos blijkt dat meer dan een kwart van de ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar geen idee heeft wat hun kind online doet. Dat kan onveilige situaties opleveren. Door cyberpesten, meestal door leeftijdgenoten, raken veel opgroeiende kinderen in de problemen. En het zogenaamde ‘grooming’, waarbij volwassenen kinderen lokken online, grijpt ook om zich heen. Maak duidelijke afspraken zegt Brooks: ‘Een onderdeel van jullie overeenkomst kan een gesprek zijn over het soort inhoud waarmee je kind zich online mag bezighouden. Je kunt een menu samenstellen van apps, spelletjes en websites die veilig, leuk en verrijkend zijn voor je kind. Dit kan worden opgenomen in een dagelijks plan waarin schermtijd gecombineerd is met offline activiteiten. Op deze manier behoud je een gezonde routine, zoals lichaamsbeweging, gezond eten, sociale interactie en rust.’
Stimuleer het gebruik van leerzame media
Kinderen en internet, het is niet alleen maar negatief. Natuurlijk kunnen kinderen ook heel veel leren op het internet. Praat samen over onderwerpen die je kind interesseren en zoek daar informatie over op online. Of dat nu sport, dans, muziek of wildlife is. Alles is te vinden. Zo kan jouw kind daarna verslag doen over haar nieuwe kennis. Kennis opdoen via internet is een groot voordeel van het huidige digitale tijdperk. Zorg dat je kind leert alles op te zoeken wat zij wil weten. Met jouw hulp en begeleiding kan een Chromebook een handje helpen om jouw kinderen zinvolle leerervaringen te bieden. Wil je bijvoorbeeld de artistieke kant van jouw kind koesteren? Er zijn veel apps in de Google Play Store beschikbaar waarmee je een Chromebook kunt veranderen in een kunststudio om samen creatief aan de slag te gaan. Er zijn ook honderden apps die een geweldig hulpmiddel kunnen zijn bij het opdoen van kennis en vaardigheden. Zoals educatieve spelletjes of e-boeken. De Teacher Approved-apps zijn hierbij een handige optie. Deze apps worden aanbevolen door leerkrachten en specialisten op het gebied van onderwijs voor kinderen.
Welke afspraken maak jij met je kinderen? En bij welke leeftijd durf jij ze vrij te laten op het internet?