In het verkeer heb je met verschillende factoren te maken. Je kunt zelf in het verkeer wel alles goed doen, maar dat wil niet zeggen dat anderen dat ook doen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en hier moet jij jouw kind op voorbereiden. Zodat jouw dochter of zoon hier op kan anticiperen. Op de openbare weg zijn veel verschillende weggebruikers, waardoor je ook in verschillende omstandigheden terecht kunt komen. Leer je kind dus om rekening te houden met deze weggebruikers, zoals automobilisten, bussen, trams, andere fietsers en e-bikes. Hoe zorg je ervoor dat je jouw kind voorbereid met een kinderfiets op pad kunt sturen? Deze tips veilig deelnemen aan verkeer kunnen je helpen.
1. Tips veilig deelnemen aan verkeer: Samen ervaring opdoen
Verkeer is onvoorspelbaar. Je kind moet wennen aan verschillende situaties. Zij moet het verkeer leren begrijpen. De beste manier om je kind hieraan te laten wennen, is samen stukken fietsen. Pak de kinderfiets en je eigen fiets en begin bij rustige plekken, ga vervolgens steeds een stapje ingewikkelder en uiteindelijk naar drukkere plekken.
Verkeer voorspellen en inschatten is een groot deel van je eigen veiligheid. Je bent continu bezig met inschatten, bijvoorbeeld hoe hard een auto rijdt en hoe lang een auto erover doet tot die bij jou is. Als je bijvoorbeeld over wil steken. Leer je kind dat je in dit soort gevallen beter even kunt wachten, dan dat je er snel voor gaat. Kinderen kunnen vaak moeilijk inschatten hoe hard een auto rijdt. Daarom is leren wachten altijd veiliger.
Ook is het belangrijk dat je dochter of zoon altijd moet kijken of de ander niet door rood gaat, voordat hij of zij oversteekt bij een stoplicht. Veel mensen vertrouwen op het stoplicht en kijken niet even rechts, links, rechts voordat ze bij een stoplicht oversteken. Je kunt een stoplicht en al helemaal andere weggebruikers niet 100% vertrouwen.
2. De afstelling van een kinderfiets
De afstellingen van de kinderfiets hebben grote invloed op de fiets kwaliteiten van jouw kind. Een te grote fiets of een niet correct afgesteld zadel, kan instabiliteit veroorzaken. Zorg dat je kind goed bij de trappers en bij de grond kan. Dit maakt afstappen en stoppen gemakkelijker en door de juiste zadelhoogte zal je kind minder slingeren.
Bij een te hoog zadel, moeten kinderen te veel naar één kant van de fiets leunen om bij de trappers te komen. Hierdoor verschuift de balans bij elke trap. Wat volgt in onzeker en instabiel fietsen. Kinderen kunnen daardoor tegen auto’s aan fietsen, tegen andere mensen botsen of tegen een stoepje aan schaven. Koop daarom samen met je kind een kinderfiets. Zo kun je gericht advies ontvangen over de framemaat en zo kan de kinderfiets gelijk goed afgesteld worden
LEES OOK: Hoe leer ik mijn kind fietsen? Tips om het sneller te leren
EN Wanneer kan mijn kind alleen naar school fietsen?
3. Verkeersregels leren
Leer kinderen de basis voorrangsregels en past deze tijdens het fietsen samen toe. Vertel je kind bijvoorbeeld dat rechts voorrang heeft. Anticipeer op mensen die bij het zebrapad voorrang hebben en geef tijdens het fietsen altijd het goede voorbeeld.
Leer je kind ook de simpele dingen zoals:
- Je mag maximaal met zijn tweeën naast elkaar fietsen;
- Steek je hand uit als je af wil slaan;
- Wat betekenen haaientanden;
- Stoppen bij oranje en ga niet door rood.
4. De accessoires van de kinderfiets
De accessoires van een kinderfiets spelen een belangrijke rol bij de veiligheid van de fiets. Een fietsbel is belangrijk en het maakt fietsers inhalen een stuk veiliger. Vaak horen mensen je niet als je ze inhaalt. En al helemaal niet als ze een koptelefoon op hebben. Door middel van een bel zullen ze niet onverwachts opzij slingeren terwijl jij langs fietst. Tot slot zijn verlichting, reflectie stickers en fiets wiel reflectoren erg belangrijk. Iedereen heeft wel eens ‘s avonds in de auto gezeten en zag een slecht of niet zichtbare fietser. Zorg dus dat jouw kind, bijvoorbeeld door goede verlichting, zichtbaar is op de weg.